Gården

Gårdstunet i Finnfara

Gårdstunet i Finnfara är en levande gård, med djur och nära till naturen. Byn Finnfara ligger ca 15 km utanför Bollnäs. Vi som bor på gården och driver Gårdstunet heter Christina och Stene. Vi har många års erfarenhet tillsammans inom mat- och service-branschen.

Här är alla välkomna

Till Gårdstunet i Finnfara är verkligen både gammal som ung välkommen för att få en trivsam upplevelse i ett naturskönt område på landsbygden. På gården har vi djur, som till exempel får, lamm, höns, katter och kaniner, vilket brukar vara extra populärt hos barnfamiljer. Det är tillåtet att hälsa på djuren, förutsatt att någon vuxen är med och visar hur man handskas med och respekterar dem på ett fint sätt.

Många generationers kunskap lever vidare

Gårdstunet har funnits i familjen i många generationer. Mycket kunskap om hur man tar hand om råvaror från grunden har gått vidare från generation till generation. Vi odlar en hel del av våra egna grönsaker, kryddor och örter till köket och föder upp våra egna lamm. De råvaror vi inte odlar eller föder upp själva försöker vi i största möjliga mån införskaffa från bonden i byn, eller andra lokala matproducenter. En del i vår hållbarhetspolicy är till exempel att det lammkött vi serverar i restaurangen uteslutande består av det vi själva fött upp. När det är slut för säsongen, så finns det inte längre på menyn.

Vi tror att en förklaring till att det är en sådan självklarhet för oss att tillaga och servera vällagad mat med omsorg, och med lokalproducerade råvaror, från grunden, är just att de gamla kunskaperna bevarats på gården, mellan generationerna, vilket resulterar i en genuin förståelse för vad hållbarhet handlar om.

Restaurang, bageri och gårdsbutik

Delar av ladan, den så kallade ”brysstugan”, har renoverats och här finns restaurangen, med plats för 55 – 65 sittande gäster. Här avnjuter ni god mat eller en fika med hembakat till, självklart med familjär och personlig service. Sommartid finns det även gott om platser att sitta utomhus när vädret tillåter.

På gården finns dessutom bageriet Maria På Tunet, som bakar vårt bröd och allt gott till fikabordet. Passa gärna på att handla med er ett gott bröd när ni är här. I den lilla gårdsbutiken, där bageriet också finns, hittar ni flera lokalt framställda produkter. Här finns till exempel goda teer och karameller från Aftek, HälsingeSåpa, Rybsolja och vackra fårskinn.

Välkommen hem till oss.
gården gårdstunet